Vianoce prinášajú do našich myšlienok pokoj strávený pri horúcom krbe a krásnom stromčeku so šálkou punču v ruke. Kým však nastane moment pokoja, čaká nás všetkých ešte stres a zhon pri nervydrásajúcich povinnostiach.
Upratovanie, darčeky, vianočná výzdoba… Čo tak tento rok zvládnuť všetko v pohode a bez stresov?
Žurnál Alain Delon vám opäť prichádza na pomoc, aby ste aj Vianoce zvládli ľavou zadnou. Tu je náš checklist, ktorý vám uľahčí nielen tohtoročné sviatky.
Mesiac do Vianoc
Vianočné darčeky
Všetci to poznáme. Zúfalé hľadanie miesta na parkovisku pred nákupným centrom, behanie z obchodu do obchodu, pričom kúpime čokoľvek, čo nám neuchmatne niekto iný spod ruky. Predbehnite tento rok všetkých a využite pokojné obdobie, keď väčšina ostatných ešte ani neregistruje, že sa Vianoce blížia. Budete tak mať dostatok času skutočne nad darčekmi pre blízkych popremýšľať. Nielenže sa darčeku vybranému špeciálne pre nich potešia viac ako náhodnému výberu akoby vylosovanému z osudia šťastia, no vás to bude stáť oveľa menej nervov.
Ak potrebujete poradiť, kde začať, inšpirujte sa naším Gift Guide-om pre každého.
Vianočné ozdoby
To, čo platí o darčekoch, platí aj o ozdobách. Najväčší výber v obchodoch majú predsa hneď na začiatku, a vy si tak môžete vybrať dokonalé ozdoby, nielen tie, ktoré už dva dni pred Štedrým dňom nikto nechcel. Navyše, ozdobený byt tak skoro pred Vianocami vám dovolí užiť si vianočnú atmosféru oveľa dlhšie ako obyčajne a s určitosťou vám každý večer po príchode z práce zdvihne náladu.
Tri týždne do Vianoc
Vianočné koláče
Naše mamy nám deťom často búchali po prstoch a nedovolili jesť vianočné koláče až do Štedrého dňa. Po Vianociach však kopa nezjedených koláčov často napokon putovala do smetí. Napečte si tento rok skôr, ušetrí vám to nielen čas, ale hlavne môžete jesť super koláče už od začiatku decembra, win – win situácia pre každého.
Ak sa vám však nechce piecť prečo si neobjednať fantastické ručne vyrobené vianočné pečivo od dievčat zo Giraffe Bakery.
Koledy
U nás v Alain Delon žurnále nemáme nič na svete radšej, než vianočné melódie, ktoré sa ozývajú našimi bytmi. Práve preto u nás naplno vyhrávajú už začiatkom mesiaca. Okrem tradičných slovenských, skúste tento rok zabŕdnuť do mierne džezových od Diany Krall, alebo do úžasných swingových interpretácií od Postmodern Jukebox.
Dva týždne do Vianoc
Vianočné upratovanie
Stratégia pri vianočnom upratovaní je kľúčová. Dva víkendy pred Štedrým dňom je ideálna príležitosť zapriahnuť všetkých do umývania okien, leštenia pohárov a iných prác, ktoré na poslednú chvíľu nikdy nestíhate. Ak veľké upratovania zvládnete v dostatočnom predstihu, deň pred Vianocami stačí už len povysávať, utrieť prach a mať pohodu.
Vianočné varené víno
Máločo navodí vianočnú atmosféru v dome lepšie ako vôňa vareného vína. Do Vianoc ostávajú necelé dva týždne, a tak sa večer po práci môžete naladiť na tú správnu nôtu.
Tu je skvelý recept na nami vytunené varené víno:
2 mandarínky
1 citrón
1 limetka
200g hnedého cukru
6 klinčekov
1 celá škorica
1 čerstvý muškátový oriešok na strúhanie
3 bobkové listy
2 anízy
1 vanilkový lusk
1,5 l červeného vína
Očistite kôru z mandarínok, citrónu a limetky. Do panvice dajte 200g cukru, kôru z citrusov, šťavu z mandarínky a na strednom plameni zohrievajte. Pridajte klinčeky, škoricu, bobkové listy a trochu nastrúhaného muškátového oriešku. Prepoľte vanilkový lusk, ktorý pridajte do hrnca. Prilejte zatiaľ len toľko vína aby ste prikryli cukor a nechajte variť asi 5 minút, kým nedosiahnete krásny hustý sirup. Následne stiahnite plameň na minimum, pridajte aníz a zvyšok vína. Nechajte zohriať ďalších 5 minút a servírujte.
Týždeň do Vianoc
Vianočný stromček
Jedna z mála vecí, ktoré sa oplatí nechávať na posledný týždeň je kúpa stromčeka. Chcete ho predsa mať čo najčerstvejší, aby vám vydržal čo najdlhšie. Prineste ho domov, nechajte deň na balkóne, aby si zvykol na teplejšie prostredie a najmä ho nezabudnite polievať. Je to predsa kvetinka, aj keď trochu väčšia, na akú sme zvyknutí.
Vianočný šalát
Deň pred Štedrým dňom je čas na prípravu šalátu. Každý máme svoje rodinné recepty, na ktoré sa každý rok tešíme. Ak však máte chuť vyskúšať niečo nové, tu je náš recept na zdravú, ale rovnako skvelú verziu zemiakového šalátu.
1kg zemiakov varného typu A
2 lyžice bieleho vínneho octu
2 lyžice jablčného octu
1 lyžica múčkového cukru
80g najemno pokrájanej šalotky
200 ml hovädzieho vývaru
5 lyžíc slnečnicového oleja
1 zarovnaná lyžička soli
1 kávová lyžička čerstvo namletého čierneho korenia
1 lyžica najemno nasekanej pažítky
100g polníčka
1 lyžica rastlinného oleja
1 lyžica bieleho vínneho octu
Zemiaky očistíme a v šupke uvaríme v osolenej vode. Ešte teplé ich olúpeme a nasekáme na plátky hrubé asi pol centimetra. V hrnci privedieme k varu vývar, cukor, soľ, korenie, a obidva octy. Zamiešame, pridáme šalotku a dáme dole z plameňa. Premiešame a nalejeme ešte horúce na zemiaky. Po desiatich minútach pridáme olej a opatrne premiešame. Necháme šalát odpočinúť cez noc v chladničke. Pred podávaním premiešame s pažítkou a podávame s ľahko ochuteným polníčkom.