Gastronómia

Večera ako z Michelinskej reštaurácie

Alain Delon - mazané schopnosti z nožom a panvicou

Páni, čo si budeme hovoriť. Dnes už každý dokáže zapôsobiť rezerváciou do nádhernej reštaurácie sľubujúcej excelentný kulinársky zážitok. Je to zaručený recept na úspech.

Čo však oddeľuje gentlemanov od chlapcov, sú mazané schopnosti s nožom a panvicou. Ich appeal nedokáže nahradiť akokoľvek veľký účet z reštaurácie. Náš žurnál vám preto ponúka jednoduchý návod, ako okúzliť dámu niečím nezvyčajným.

Či ste skúsená amatérska verzia Hestona Blumenthala, alebo úplný novic, ktorý pripáli aj vodu v rýchlovarnej kanvici, máme pre vás štyri recepty, ktoré vyhrajú srdce vašej novej známosti ako nič iné.

Pre úplného amatéra

Spaghetti alla Puttanesca

Talianskou kuchyňou sa nedá nikdy nič pokaziť. Táto klasika je navyše snáď najlepší pomer úsilia a výsledného produktu. Komplexnosť chutí a jednoduchosť prípravy vás nechá stáť v údive „Ako som mohol ja niečo také úžasné vyprodukovať?!“

P.S.: Pred servírovaním sa uistite, či vaša polovička náhodou neovláda taliančinu. Ak áno, názov jedla si radšej nechajte pre seba…

Spaghetti Puttanesca

Ingrediencie pre dve osoby

300 g špagiet
30 g soli
1 plechovka tuniaka
2 strúčiky cesnaku
5 – 6 ančovičiek z plechovky
1 čerstvá čili paprička zbavená semienok
1 polievková lyžica kapár
30g petržlenovej vňate
8 kúskov čiernych olív
mletá škorica
1 plechovka zaváraných paradajok
1 citrón

Príprava

Celý recept je veľmi jednoduchý. Omáčku tvoríte iba hádzaním ingrediencií do panvice. Stačí, ak dodržíte poradie. V hrnci zovrite 3 litre vody, pridajte 30g soli a dajte variť špagety. Medzičasom si rozpáľte na strednom ohni olivový olej, na ktorom osmažte nadrobno nakrájanú čili papričku a rovnako nadrobno nakrájané stonky petržlenovej vňate. Pridajte prepasírovaný cesnak, kapary a ančovičky vcelku, ktoré sa postupne premenia na krásnu pastu. Rozmačkajte v rukách olivy a pridajte ich do panvice. Po dvoch minútach pridajte tuniaka a štipku mletej škorice. Práve škorica je tajná ingrediencia, ktorá spraví z týchto cestovín kulinársky zážitok. Jemne osmažte tuniaka a pridajte plechovku paradajok. Osoľte, okoreňte a stiahnite plameň na minimum.

Minútu pred tým, ako by mali byť vaše špagety hotové, ochutnajte ich. Mali by byť mäkké, ale stále pevné na spôsob „al dente“. Pred scedením špagiet si naberte pol šálky vody z cestovín. Pridajte špagety do cestovín a prilejte trochu vody zo špagiet, aby bola omáčka krásne jemná.

Servírovanie ako v Michelinovej reštaurácii

Ako naservírujete jedlo na tanier môže vyhrať, ale aj pokaziť celý dojem. Zastavte sa na minútu pred tým, ako prinesiete jedlo na stôl. Použite hlboký polievkový tanier, fľaky po stranách utrite papierovou utierkou a voilà.

Pre nádejného kuchára

Kuracie prsia s citrónovo bylinkovou omáčkou a jarným šalátom

Na teplé jarné a letné večery nie je nič ideálnejšie ako tento recept. Svieža a ľahká delikatesa, ktorú pripravíte neuveriteľne rýchlo. A hlavne vyzerá ako vystrihnutá z jedálneho lístka päťhviezdičkového hotela. Úspech zaručený.

Jarné kuracie prsia

Ingrediencie pre dve osoby

2 ks kuracích pŕs
30 g petržlenovej vňate
30 g rozmarínu
1 citrón
350 ml kuracieho vývaru
zmes jarného šalátu
4 ks červenej reďkovky
10 g masla
soľ a korenie
olivový olej

Príprava

V hrnci nechajte roztopiť maslo. Kuracie prsia osoľte a okoreňte. Na roztopenom masle osmažte kuracie prsia tri minúty z každej strany. Medzitým si nasekajte nadrobno petržlenovú vňať a rozmarín. Škrabkou na zemiaky ošúpte kôru z citrónu a nakrájajte na tenké prúžky.

Vyberte kuracie prsia z hrnca, vložte do neho bylinky a zalejte vývarom. Nechajte trochu zredukovať a potom vložte prsia naspäť. Nechajte variť na miernom ohni asi šesť minút.

Kým sa varí mäso, pripravte si šalát. Opäť vezmite škrabku na zemiaky alebo mandolínu a nakrájajte ňou reďkovku na malé, skoro priesvitné kolieska. Zmiešajte k zmesi jarného šalátu, ktorý jemne ochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením.

Servírovanie

Na veľký plytký tanier dajte do stredu kôpku šalátu. Kuracie prsia rozrežte na polovicu pod miernym uhlom a uložte na šalát. Vrch polejte omáčkou.

Pre tých najskúsenejších

Losos s omáčkou bois boudrain a šalotkovými zemiakmi

Tento recept je ekvivalent historického Porsche pred vašou garážou. Ak patríte ku skúseným kuchárom, ktorých nič neprekvapí, tu môžete ukázať svoje umenie. Naviac losos je ryba, ktorá chutí skoro každému a ukáže dáme, že si dávate pozor na zdravú stravu.

Losos s omáčkou bois boudrain

Ingrediencie pre dve osoby

2 ks filety lososa
hroznový olej
soľ
115 g paradajkového kečupu
15 g sherry octu
7,5 g worcesterskej omáčky
5 g sójovej omáčky
5 g dijonskej horčice
1 šalotka
30 g petržlenovej vňate
Tabasco omáčky
350 g nových zemiakov
4 strúčiky cesnaku
1 šalotka
50 g olivového oleja
2 kávové lyžičky hrubozrnnej horčice
15 g bieleho vínneho octu
10 g petržlenovej vňate
10 g pažítky
soľ a čierne korenie

Príprava

Číslo jedna je pripraviť si omáčku bois boudrain. Nasekajte najemno šalotku a vložte ju do hrnca s vriacou vodou na 30 sekúnd. Ihneď sceďte a vložte pod tečúcu studenú vodu.

V miske premiešajte všetky tekuté ingrediencie a primiešajte najemno nasekanú petržlenovú vňať a šalotku. Misku prekryte fóliou na potraviny a nechajte v chladničke infúzovať aspoň hodinu.
Druhý krok sú zemiaky. Nakrájajte nadrobno šalotku a vložte ju do panvice so 45 g olivového oleja a na miernom ohni smažte asi 5 minút. Medzitým si uvarte nové zemiaky v šupke a k nim do vody vložte 4 celé strúčiky cesnaku. Po uvarení zlejte vodu a cesnak vyhoďte.

Vidličkou rozdrvte zemiaky, nie však úplne na kašu. Pridajte do nich zmes oleja a šalotky, horčicu, ocot a najemno nasekanú pažítku a petržlenovú vňať. Výrazne dochuťte soľou a korením.

Na veľké finále osmažte lososa na horúcej panvici asi tri minúty kožou dole. Premiestnite ho do trúby a pečte na 180 stupňoch asi 7 minút.

Servírovanie

Na veľký tanier naneste polievkovú lyžicu zemiakov a pritlačením vytvorte plochý vrch, na ktorý položíte lososa. Okolo zemiakov naneste jemnú vrstvu bois bourdain omáčky.

Niečo sladké na záver

Limoncellové triffle s mascarpone a lesným ovocím

V kuchyni nesmiete stráviť celý večer. Vynechať dezert by však po veľkolepej večeri bolo smrteľnou chybou. Kúpiť niečo hotové? To by bolo ešte horšie! Našťastie je tu super ľahká letná delikatesa, ktorú pripravíte za desať minút pred príchodom vašej vzácnej návštevy. Tento dezert vás potom už len pekne počká v chladničke, keď budete pripravení.

Limoncellové Triffle

Ingrediencie pre dve osoby

3 pomaranče
75 ml Limoncello
100 g talianskych piškót
250 g mascarpone
2 polievkové lyžice práškového cukru
50 ml plnotučného mlieka
1 citrón
1 kávova lyžička vanilkového extraktu
100 g horkej čokolády
1 miska lesného ovocia

Postup

Vytlačte šťavu z pomarančov a zmiešajte s Limoncellom. Do servírovacej misky vložte piškóty a polejte ich šťavou. V druhej miske zmiešajte mascarpone s cukrom a mliekom, nastrúhajte do nej kôru z citrónu a vytlačte šťavu z polovičky toho istého citrónu. Na záver pridajte vanilkový extrakt a premiešajte.

Túto zmes natrite na piškóty, ktoré medzitým krásne nasali šťavu z pomarančov a Limoncella. Posypte lesným ovocím a tmavou čokoládou a nechajte v chladničke aspoň hodinu.

Servírovanie

Servírujte na malom tanieri a vrch posypte práškovým cukrom.

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest