Gastronómia

Recept na dokonalé Cold Brew a ľadovú kávu

Šialene horúce leto je opäť v plnej sile späť a určite by sme sa všetci najradšej videli na terase s Aperolom v ruke. Mnoho z nás „prácepovinných“ musí však nedočkavo sledovať hodinovú ručičku, ako sa slimačím tempom plazí smerom ku šiestej, len aby sme mohli oslavne zdvihnúť orosený pohár k vyprahnutým ústam.

Kým však definitívne na teplo rezignujete, vedzte, že je tu pomocník, ktorý vás v neznesiteľnom sparne zaručene postaví na nohy.

Spolu s chalanmi z kaviarne Brew Bar z bratislavského Fresh Marketu vám ukážeme, že ľadová káva nemusí byť len plechovka z chladničky na benzínovej pumpe, ale super spôsob, ktorý vám aspoň na moment pomôže zabudnúť na chladný radler. Nielenže vás príjemne osvieži, ale zároveň dodá kofeínový kick, ktorý každý z nás ráno po tých večerných drinkoch bezpochyby potrebuje.

Spôsob 1: Cold Brew

Cold Brew, alebo káva lúhovaná za studena je super voľbou, keď je vaším štýlom plánovanie dopredu. Jej príprava totiž trvá 24 hodín, avšak stojí za to, a v chladničke vydrží až týždeň. Kto ochutnal, ten vie.

Bojový plán

Pripravte si studenú vodu, čerstvú namletú výberovú kávu v pomere 1:15, teda 1 gram kávy na 15 ml vody. Ak si chcete pripraviť 1 liter kávy, na tento objem vody budete potrebovať 66 gramov kávy. Kávu je ideálne zomlieť na hrubo.

Nájdite si nádobu, ktorá sa vám pohodlne zmestí do chladničky a do studenej vody pridajte kávu, ktorú ste si práve čerstvo pomleli. Premiešajte, vložte do chladničky a zabudnite na ňu na presne 24 hodín. Práve preto, že kávu luhujete v studenej vode, potrebuje taký dlhý čas na extrakciu.

Na druhý deň si vezmite akýkoľvek kávový filter a kávu cez neho preceďte. Nebojte sa, ak to potrvá dlhšiu dobu, je normálne aby pri jednom litri filtrácia trvala viac než 10 minút.

Servírujte s ľadom a užívajte.

Spôsob 2: Filtrovaná káva na ľade

V prípade, že nemáte práve čas, alebo ste zabudli deň vopred Cold Brew pripraviť, je tu okamžitý fix v podobe filtrovanej kávy na ľade. Tento spôsob je trochu komplikovanejší, avšak o to rýchlejší.

Bojový plán:

Pripravte si 150 ml vriacej vody, 20 g čerstvo namletej výberovej kávy na stredne hrubo, a ľad.

Do karafy, kam bude káva pretekať, vložte veľké kocky ľadu až po vrch. Menšie by sa roztopili a zbytočne kávu zriedili. Chutila by potom príliš vodovo.

Vezmite váš obľúbený dripper (V60, chemex či kalitu) a pomaly kávu zalievajte. Nalejte najskôr 30 ml kávy a nechajte 30 sekúnd kávu dýchať. Následne postupne dolievajte zvyšok vody. Celý proces by mal trvať asi minútu a pol, aby horúca káva príliš rýchlo nerozpustila ľad.

Kávu servírujte ideálne bez ľadu, alebo s čerstvým ľadom, ktorý sa tak rýchlo nerozpustí.

Spôsob 3: bez roboty

Ak by ste sa do jednej z príprav radi pustili, ale chýba vám super káva či iné pomôcky, nájdete ich na brewbar.sk. Prípadne, ak sa chcete osviežiť okamžite, zavítajte k nim do Brew Baru vo Freshmarkete. Každý deň po obede tam nájdete vysedávať  aj nás.

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest