Gastronómia

Najlepší recept na domácu bábovku, ktorý zvládne každý

Drvivá väčšina žien oceňuje, ak sa muž vie doma obracať nielen s vŕtačkou, ale aj varechou v ruke. Či jej navaríte večeru ako z Michelinovej reštaurácie, rýchle a chutné cestoviny, alebo niečo lahodné ugrilujete, určite nesklamete. Čo však prekvapiť dámu po večeri vlastnoručne upečeným dezertom?

Domácemu koláču sa nič nevyrovná, to nám dáte určite za pravdu. Ak ho navyše upečiete úplne sami, žiadna žena vám neodolá. Jednoduchý recept z tajov kuchyne pekárne Fertucha zvládnete bez najmenších problémov. Prevedieme vás krok po kroku receptom na tradičnú mramorovú bábovku, po upečení ktorej bude na vás hrdá aj vaša stará mama. Vytiahnite zástery, ideme na to.

Čo budete potrebovať

4 vajcia
300 ml mlieka
160 g roztopeného masla
370 g práškového cukru
370 g polohrubej múky
2 malé lyžičky kypriaceho prášku
2 polievkové lyžice kakaa
maslo a múku na vytretie formy

Postup krok za krokom

1. Pripravte si veľkú misku, v ktorej budete všetky ingrediencie miešať, kuchynský robot alebo ručný mixér s metličkami, stierku, špajdľu, a samozrejme, formu na bábovku.

2. Do misky rozbite vajíčka a nasypte k nim cukor. Šľahajte do mierneho zhustnutia.

3. K vymiešaným vajíčkam postupne prilejte roztopené maslo a mlieko. Prešľahajte.

4. Na záver do zmesi postupne nasypte múku (už zmiešanú s kypriacim práškom). Poriadne vyšľahajte, aby v ceste nezostali žiadne hrčky.

5. Formu na bábovku zvnútra poriadne vytrite maslom a poprášte múkou. Je naozaj dôležité, aby forma bola zvnútra poprášená múkou všade, aby sa cesto po upečení na ňu neprilepilo.

6. Do takto pripravenej formy rovnomerne nalejte asi 2/3 cesta.

7. Do zvyšného cesta v miske pridajte kakao a premiešajte.

8. Do formy postupne po celom povrchu vylejte aj kakaové cesto. Pomôžte si stierkou a misku od cesta „vyčistite“.

9. Špajdľou trochu cesto vo forme „premiešajte“, aby sa vytvoril pekný mramorový efekt.

10. Dajte piecť na 180 stupňov Celzia približne na hodinu.

11. Počas pečenia rúru neotvárajte. Cca po 50 minútach môžete bábovku skontrolovať – na pomoc si vezmite opäť špajdľu, ktorú zapichnete do bábovky. Ak vám na nej zostalo prilepené cesto, ešte nie je hotová a nechajte ju piecť. Bábovka je upečená, ak vytiahnete špajdľu úplne čistú.

12. Po vytiahnutí z rúry bábovku nechajte vychladnúť na mriežke alebo drevenej podložke. Z formy ju vyklopte až po vychladnutí.

13. Na záver bábovku posypte práškovým cukrom a užívajte si ódy na vaše kulinárske umenie. Dobrú chuť.

Ak by vám to predsa len v nejakom kroku s tou bábovkou nevyšlo, máme pre vás plán B. V malej rodinnej pekárni Fertucha pečú len z kvalitných surovín a vždy majú všetko čerstvé. Ponúkajú aj koláče pre ľudí s rôznymi požiadavkami či obmedzeniami (napr. bezlepkové, bezlaktózové, s použitím alternatívnych sladív atď.). Ich sortiment sa počas roka mení, a tak viete, že jahodový koláč u nich je z čerstvo nazbieraných jahôd z nášho regiónu. Rovnako aj marhuľový, slivkový, ríbezľový… Fertuchu nájdete v Bratislave na troch miestach – vo Fresh Markete, na Košickej ulici a v Slnečnice Market.

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest