Jeden má pocit, že veda sa robí už takmer zo všetkého. Prílišné špekulovanie nad vecami spôsobuje nemálo ľuďom bolesti hlavy. Aké víno si vybrať? Akú odrodu jabĺk kúpiť? Ako sa obliecť na večer, ktorý nie je ani formálny ani neformálny? Prečo treba všetko analyzovať?
Vedomosti a ľudské poznanie je to, čo nás posúva vpred, čo nás robí lepšími. Akú látku použiť, aký steh. Čím hlbšie sa do témy vnoríte, tým viac vás ohúri a chcete vedieť stále viac. A to robí vašu prácu neustále lepšou, precíznejšou, kvalitnejšou.
Práve o to sa snaží bratislavská kaviareň Brew Bar Café. Malý priestor vo Freshmarkete posúva hranice prípravy kávy. Vezme vás na cestu svetom, o ktorom ste doteraz nemali ani páru.
Príbeh začína pri bare. Kupovali ste si doteraz domov kávu z Kostariky, lebo “Kostarika” vám chutí? Majiteľ a barista v jednej osobe Dávid Frajt vám predstaví úplne novú dimenziu. Môžete si vybrať kávu nielen s krajinou pôvodu, ale aj presným miestom zrenia a odrodou. Všetko, samozrejme, doplnené o dátum praženia, ktorý nikdy nepresiahne tridsať dní. Len tak zaručíte kvalitu a čerstvosť výberovej kávy.
Zdá sa Vám to zbytočne komplikované? Veď ani v reštaurácii si nepýtate krabicové francúzske víno, ale kvalitné archívne Bordeaux.
Cesta poznaním pokračuje prípravou. Ako jedna z prvých third wave kaviarní na Slovensku Brew Bar ponúka okrem tradičného espressa aj množstvo foriem alternatívnych príprav kávy ako Chemex, Hario V60, Aeropress, alebo Vacuum pot. Prístroje pripomínajúce skôr laboratórium a nie kaviareň dokážu pripraviť filtrovanú kávu, ktorá vám odhalí úplne nové zážitky. Odrazu nájdete v káve chuť citrusov, čokolády, jasmínových kvetov. Zistíte, že káva nemusí byť iba horká čierna tekutina, slúžiaca na zobudenie sa.
V prípade, že by ste predsalen mali chuť na staré dobré espresso, Dávid vám ho pripraví na ručne vyrábanom kávovare La Marzocco. Opäť v našich zemepisných šírkach zjav nevídaný.
Váš zážitok z kávy sa však nemusí skončiť odchodom z kaviarne. Brew Bar je výnimočný predajom výberovej kávy pochádzajúcej z tých najlepších pražiarní sveta ako nemecký Barn, britský Hasbean, a v neposlednom rade zo slovenskej pražiarne Green Plantation. Práve páni z Green Planation inšpirovali Dávida k tomu, aby sa káva stala jeho koníčkom aj prácou. Nie nadarmo patria ku špičke v pražení nielen v Európe.
Na alternatívnej príprave kávy je najlepšia paradoxne jej jednoduchosť. Na vykúzlenie dokonalej šálky kávy nepotrebujete prístroj za tisícky eur. Stačí ich zainvestovať pár desiatok a vaša ranná káva sa stane vašou novou obsesiou.