Gastronómia, Umenie

Letné drinky, vďaka ktorým zabodujete na každej grilovačke

Leto sa mnohým z nás spája s kedysi efektnými koktailmi ozdobenými ovocím, bylinkami či retro palmičkou. Skúste tento rok ochutnať drinky naozaj všetkými zmyslami, vnímať nielen chuť, ale aj vôňu, pripraviť originálne servírovanie a z posedenia s priateľmi si urobte doslova zážitok. Spolu s barmanmi Mirror Baru v Carltone máme pre vás návod, ako ohúriť vašich hostí na letnej grilovačke.

Lux

Svetlo, ktoré je nevyhnutné pre zrod života. Svetlo ženie ľudstvo vpred už od samotného počiatku existencie. Zážitok a pozitívne pocity sú dôvody, prečo si v Mirror Bare vybrali ako nový efekt servírovania kokteilov práve svetlo. Dizajnérom servisu, na ktorom je podávaný kokteil Lux je mladý slovenský umelec František Tóth. Servis je doplnený o japonský spôsob pestovania bonsajov – kokedama, ktorý doň vnáša jeden z pilierov baru – Nature (Príroda).

Koktail je postavený na jednom z najlepších ginov na svete Tanqueray no.10, ktorý sa kombinuje so sirupom z citrusových olejov, chuťou passion fruitu, autorským Mirror bitters a je doplnený bublinkami.

Receptúra:

– 40 ml Tanqueray no.10

– 20 ml passion fruit sirupu

– 15 ml čerstvej citrónovej šťavy

– 2 streky Mirror Bitters

– Prosecco

Všetky ingrediencie dajte spolu do miešacej nádoby a s ľadom premiešajte. Následne dolejte Proseccom.

Cloud Atlas

Keďže každá kvapka rumu Zacapa dozrieva vo výške 2333 metrov v guatemalskej džungli, v domčeku nazvanom „The House above the clouds“, teda Dom nad oblakmi, servírovanie kokteilu Cloud Atlas v Mirror Bare poňali veľkolepo. Zahalený v oblakoch vo vôni autentickej guatemalskej džungle tesne po daždi. Kombinácia rumu Zacapa, červeného vína, kávy, kakaa – ingrediencií typických pre Strednú Ameriku vás má s víriacim dymom a arómou lesa preniesť až do domčeka „The House Above The Clouds“.

Receptúra :

– 40 ml Zacapa Centenario 23 y.o.

– 10 ml kávového likéru

– 5 ml kakaového likéru

– 25 ml lokálneho červeného vína

– 10 ml šťavy z granátového jablka

– 10 ml medu

– 2 ml balzamika

Všetky ingrediencie dajte spolu do miešacej nádoby a s ľadom premiešajte.

Zen

Koktail Zen predstavuje malú zenovú záhradku v srdci Bratislavy. Učenie Zen hovorí o ceste k stavu mysle, kedy prežívate každý moment naplno. V zážitkovom Mirror bare je zenová záhradka postavená práve na tom užití si momentu – servírovania aj vychutnávania si drinku.

V bare ho servírujú s javorovým bonsajom v čiernej keramickej miske od lokálnych remeselníkov sili.ceramics, no pripraviť si ho môžete aj doma, aj keď je jeho príprava o niečo zložitejšia.
Jeho výnimočnosť spočíva v proteínovej (alebo mliečnej) klarifikácii. Po zmiešaní citrusovej šťavy (alebo inej kyslej šťavy) s niečím mliečnym (pokojne to môže byť aj rastlinné mlieko), sa zmes vyzráža. V bare ju potom niekoľkokrát filtrujú, kým drink nezostane úplne číry.

Chuť Zenu je vďaka japonskej vodke Nikka, slanému karamelu, ananásu a mandliam ťažšia a výraznejšia, ale vďaka klarifikácii je drink zjemnený, zaobalený a má krémovú štruktúru.

Receptúra:

– 30 ml Nikka vodka

– 20 ml čerstvej ananásovej šťavy

– 30 ml kokosovej vody

– 10 ml mandľového likéru

– 10 ml cukrového sirupu

– 20 ml čerstvej citrónovej šťavy

– 3 streky orieškového bitters

– 30 g slaného karamelu

– 50 ml kokosového mlieka

Všetky ingrediencie okrem mlieka zmiešajte v jednej nádobe, až kým sa slaný karamel kompletne nerozpustí. Potom prilejte mlieko, jemne premiešajte a nechajte zhruba 30 minút bez pohybu, až kým sa mlieko s citrusmi nezrazí. Následne drink preceďte cez látku, premiešajte s ľadom a servírujte.

Stanislav Harciník

Stanislav Harciník je relatívne novou posilou Mirror Baru, do tímu sa ako šéfbarman pridal v marci. Kariéru v gastronómii začal ako barback v El Gaucho Steak house, kde zistil, že ho baví spoznávanie nových ľudí, kombinovanie chutí a neustále hľadanie inšpirácie. Postupne sa cez ďalšie pozície a bary vypracoval. Najvýraznejším barovým míľnikom bolo pre Stana pôsobenie v Spin Cocktail Bare, kde sa za dva roky prepracoval od barmana až po barmanažéra. Pracoval aj v bare The Velvet a ako šéfbarman stál pri zrode projektu Sexi Dog.

Keďže v Mirror bare začal v období karantény kvôli koronavírusu, mal dostatočný priestor na rozvinutie svojej kreativity a svoj rast. S tímom Mirror baru aktuálne intenzívne pracujú na novom “signature” menu, ktorým budú hosťom túžiacim po zážitku poskytovať 5* servis. Ambíciou je tiež zvýrazniť meno slovenskej barovej scény vo svete.

Dušou Mirror Baru je jeho ponuka, každý servírovaný kokteil má dokonale vyladenú kompozíciu a doslova provokuje fantáziu návštevníkov. Kokteily sú podávané v jedinečnej podobe na autorských dizajnérskych podnosoch a v botanických aranžmánoch. Aktuálne menu Mirror Baru v Carltone je postavené na troch pilieroch – Classy kokteily (celodenné), kolekcia Art kokteilov (večerné) a séria Nature kokteilov (večerné). Verte nám, sú doslova alchýmiou.

Ak máte chuť skôr na teplejšie drinky, pripravte si špeciálne kombinácie od Petra Marcinu z Mirror baru.

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest