Umenie

Trading Card Games – slovenská scéna hrateľných a vymeniteľných kariet

Trading Card Games

Zberateľská mánia už niekedy zasiahla asi každého z nás. Ľudia z komunity kartových zberateľských hier však na rozdiel od tých obyčajných smrteľníkov zábavu premenili na vášeň a často aj herné majstrovstvo nielen na domácej, ale aj medzinárodnej úrovni. Kartové zberateľské hry im totiž dávajú viac ako len zaplnené zberateľské albumy. Trénujú si mozog, cibria strategické myslenie a trávia čas s ľuďmi s rovnakou krvnou skupinou a hlavne – je to výborná zábava!

Matka všetkých kartových zberateľských hier

Kartové zberateľské hry alebo tiež Collectible Card Games (CCG) či Trading Card Games (TCG) vznikli v tej podobe, ako ich poznáme dnes, v roku 1993. Vtedy profesor matematiky a vynálezca a dnes už legendárny dizajnér hier, Richard Garfield prvýkrát predstavil hru, ktorú vymyslel už v 80. rokoch, aby donútil študentov na univerzite učiť sa pravdepodobnosť a kombinatoriku zábavnou formou. Súboj mágov bojujúcich na život a na smrť pomocou hôrd príšer a mocných kúziel – Magic: The Gathering.

Trading Card Games

Táto hra spôsobila svojho času na hernom veľtrhu Origins hotový ošiaľ. Priniesla totiž niečo úplne nové – spôsob hrania, ktorý dovtedy nikto nevidel. Namiesto kompletnej hry v krabici si hráči kupovali menšie sety náhodných kariet, z ktorých si potom pred každou hrou vyskladali herný balíček pre daný zápas. Celé prvé vydanie sa vypredalo počas jediného víkendu a bolo jasné, že kartové zberateľské hry budú novou mániou.

Trading Card Games

Základom tohto ošiaľu je najmä komplexnosť a náročnosť tejto brilantnej hry spolu s dôrazom na strategické myslenie, vďaka čomu môže konkurovať aj šachu. Množstvo kariet umožňuje vytvorenie bezpočetného množstva stratégií a ciest k víťazstvu. Stavba hracieho balíčka, jeho zloženie a stratégia sú rovnako dôležité ako šťastie pri ťahaní kariet a šikovnosť pri hraní samotnej partie.

Trading Card Games

Dnes má táto prvá moderná a medzičasom už legendárna kartová zberateľská hra viac ako 20 miliónov hráčov po celom svete a známa vydavateľská spoločnosť kartových zberateľských hier Wizards of the Coast už predala viac ako 20 miliárd jej hracích kariet. Jej herný systém sa neskôr stal etalónom pre mnohé ďalšie kartové zberateľské hry.

Trading Card Games

Magic: The Gathering dnes už existuje, podobne ako ďalšie kartové zberateľské hry, samozrejme, nielen vo fyzickej, ale aj v digitálnej podobe. Sympatické na týchto hrách však je, že ich digitálna verzia bude vždy zaostávať za fyzickou podobou hracích kariet a ich zberateľským rozmerom. Ich hranie tiež vyžaduje od hráčov reálne stretávanie sa a socializáciu, čo je v dnešnej dobe mnohých hodín strávených za obrazovkou rôznych veľkostí dobrá správa. Nielen pre rodičov, ktorí hľadajú spôsoby, ako znížiť screen time svojich ratolestí, ale aj pre dospelých, ktorí bojujú s obdobným problémom.

Trading Card Games

Honba za vytúženou kartou

Trading Card Games

Ak chcete získať nové či lepšie karty a pripraviť si herný balíček (deck) presne podľa svojich predstáv, musíte hľadať v balíčkoch kariet (booster pack), ktoré sa predávajú. V súčasnosti každý balíček tvorí 15 kariet. Nie všetky karty sú však rovnako dostupné, čo je zároveň aj základom pestrého výmenného a zberateľského rozmeru hry.

Trading Card Games

Každý balíček obsahuje väčšinu bežných (common) kariet, ktoré síce môžu byť silné, ale zväčša ponúkajú iba jednoduché efekty. Nezvyčajných (uncommon) kariet je v balíčku oveľa menej, zhruba 3. A každý skrýva tiež jednu vzácnu (rare) či legendárnu (legendary) kartu. Tie obsahujú tie najsilnejšie príšery s komplikovanejšími efektmi v hre.

Vzácne, raritné, špeciálne či historické karty mávajú často vysokú zberateľskú hodnotu. Balíčky sa navyše predávajú v rôznych tematických setoch či špeciálnych a limitovaných boxoch, ktoré sú tiež predmetom zberateľskej vášne.

Trading Card Games

Komunita je všetko

Trading Card Games

Každá kartová zberateľská hra je iba taká silná, ako je komunita okolo nej. Aj ten najlepšie poskladaný balíček a najsilnejšie karty sú vám nanič, ak ich nemáte proti komu otestovať. Iba hráči organizujú stretnutia a kluby, iba hráči sa zúčastňujú na turnajoch. A iba vďaka hráčskej komunite a nadšencom môže okolo obyčajnej kartovej hry vyrásť robustný herný a zberateľský ekosystém.

V Bratislave je srdcom komunity všetkých zberateľských kartových hier herňa Cloudpost, ktorá v rôznych obmenách funguje už viac ako 10 rokov. Odštartovala ju partia nadšencov, ktorá sa stretávala a organizovala hranie vo svojej klubovni. Hráči sa pomocou štartovného na turnajoch skladali na spoločné priestory a okolo Cloudpostu sa vytvorila silná komunita hráčov, pre ktorých sa klub stal malým útočiskom.

Trading Card Games

Cloudpost je pre mnohých akýmsi „tretím miestom“. Ak nie sú doma alebo v práci či škole, prídu sem. Je to miesto, kde vždy nájdu ľudí na podobnej vlne.

Patrik Šurab, medzinárodne licencovaný rozhodca Magic: The Gathering

Trading Card Games

Už je to 5 rokov, čo herňu Cloudpost nájdete v priestoroch predajne hier iHRYsko na Trenčianskej ulici v bratislavskom Ružinove. Dnes ju ako community manažér vedie Patrik Šurab – medzinárodne licencovaný rozhodca pre Magic: The Gathering a bývalý profesionálny hráč, ktorý sa stal spolu so slovenským tímom v roku 2010 majstrom sveta.

Najtvrdšie jadro tvorí 200 – 300 skalných hráčov, ale široká komunita má iba v Bratislave až okolo 1000 hráčov. Každý deň sa tu odohrávajú turnaje a tiež voľné hranie, počas ktorého sa môžete naučiť základy viacerých kartových zberateľských hier. Okrem „Magicu“ sa tu podobne intenzívne hráva aj ďalšia globálna trading card game Pokémon.

Trading Card Games

Počas väčších akcií, ako napríklad príchod novej série kariet (release alebo pre-release), sa tu na turnaji zíde aj 80 hráčov – nováčikov aj ostrieľaných harcovníkov. Ak by ste však očakávali, že za hernými stolmi nájdete sedieť len mladé uchá, prepočítali by ste sa. Veľa hráčov patrí do kategórie 30+. Je to zároveň, rovnako ako pri videohrách, z pohľadu kúpnej sily a predajnosti najsilnejšia cieľová skupina.

Chodievame spoločne na dovolenky, organizujeme chaty, pomáhame si tiež v bežnom živote. Človek by neveril, aké priateľstvá dokážu vzniknúť nad kartičkami s kúzlami.

Okrem organizovaného hrania Magic: The Gathering pod oficiálnou záštitou vydavateľa hry v herni sa aj inde na Slovensku nájdu skupinky hráčov, ktoré sa stretávajú len tak. Nad pivom či kofolou, podľa veku, vo svojom obľúbenom podniku, aby si po dlhom dni dopriali spoločnú zábavu. Jedna z nich sa stretáva napríklad každú stredu v podniku Marlon Pub tiež v bratislavskom Ružinove, kde hrávajú variant Magic: The Gathering vo forme zvanej Commander.

Trading Card Games

Karty lepšie ako bitcoin

Prvé série kartových zberateľských hier vychádzali vo veľmi malých nákladoch. Rovnako ako prvé známky či staré obrazy aj pôvodné karty získavajú v očiach zberateľov na hodnote a nezriedka dosahujú v eurách aj päťciferné sumy.

Medzi najznámejšie zberateľské kúsky patrí tzv. Power Nine. Ide o set 9 herných kariet, ktoré sa predávali len zo začiatku histórie Magic: The Gathering. Sú to karty Black Lotus, Ancestrall Recall, Time Walk, Timetwister a 5 drahokamov – Mox Pearl, Mox Sapphire, Mox Jet, Mox Ruby a Mox Emerald. Ceny za jedinú kartu z pôvodnej série – tzv. Alpha – sa dnes bežne pohybuje v tisícoch eur. Legendou je však pôvodné vydanie karty Black Lotus. Jediná kartička bola na aukcii v júli 2018 vydražená za neskutočných v prepočte takmer 80-tisíc eur.

Trading Card Games

Ak by sa vám do rúk dostala napríklad hráčska kartičku Charizard s chybou v holografickej potlači (tzv. Error Card) z kartovej zberateľskej hry Pokémon, môžete si poťažkať ekvivalent za viac ako cca 10-tisíc eur. Bezkonkurenčne najdrahšou Pokémon kartou je však karta Pikachu Illustrator, ktorú rozdali len víťazom jedného turnaja v roku 1998. Na svete je ich niekde medzi 20 a 40 kusmi, z toho len 10 je v bezchybnom stave. Cena takejto kartičky sa dnes pomaly blíži k sume 100-tisíc eur.

Trading Card Games

Aj menej hodnotné karty sú však čulým predmetom obchodu. Cena stúpa a klesá na základe obľúbenosti u hráčov a nové stratégie dokážu cenami riadne zamávať. Karty za niekoľko centov môžu v priebehu pár dní zdražieť aj o niekoľko dolárov a svojmu majiteľovi tak priniesť slušný zisk počítajúci sa na tisíce percent. Profesionálni obchodníci venujúci sa zberateľským kartám majú povolanie podobné obchodníkom s umením, ktoré prezentujú na internetových fórach či YouTube kanáloch.

Pre mnohých investorov sa po páde kryptomien stali vzácne karty ďalším alternatívnym investičným nástrojom, podobne ako napríklad umenie. Niektoré karty investori doslova vykúpili.

Patrik Šurab, medzinárodne licencovaný rozhodca Magic: The Gathering

Trading Card Games

Mnohí investori, ktorí svoje peniaze radi ukladajú do alternatívnych investícií siahli po páde bitcoinu práve po zberateľských kartách – či už hokejistov, futbalistov, ale aj po kartách Magic: the Gathering, Pokémon alebo Yu-Gi-Oh. Mnohé karty zaznamenali niekoľkonásobný vzrast ceny. Napríklad relatívne drahá karta The Tabernacle at Pendrell Vale, ktorú ste si ešte nedávno mohli kúpiť za približne 1500 eur, sa dnes predáva za dvojnásobok.

Zistiť si hodnotu jednotlivých kariet dnes už nie je žiaden problém. Vznikli mnohé internetové stránky či fóra, kde sa dozviete aktuálnu približnú hodnotu akejkoľvek karty. Dôležité je to najmä pre začiatočníkov, aby sa im nestalo, že vymenia kartu v hodnote celého balíčka za zopár bežných kariet.

Trading Card Games

Napriek tomu, že kartové zberateľské hry majú aj investičný rozmer a na karty sa dá minúť veľa peňazí, ak sa chcete zabaviť, stačí vám len základný štartovací balíček a chuť hrať a vymieňať. Ak prídete do bratislavského Cloudpostu v iHRYsku na Trenčianskej ulici, veľa skúsenejších hráčov vám okrem cenných rád ochotne daruje aj zopár základných kariet na rozbeh. Vek je tu nepodstatný.

Hra je stále hlavne hrou. Tie kartové zberateľské sú však zároveň výborným cvičením pre mozog a tiež spôsobom, ako sa zoznámiť so super komunitou podobných „bláznov“.

Trading Card Games

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest