Mnohí z nás ohŕňajú nosom nad miešanými nápojmi, napokon predstava ružového koktailu s ananásom a papierovým slnečníkom v mužskej ruke nestelesňuje práve dokonalý obraz gentlemana. Každý muž však dosiahne v živote bod, kedy bude musieť niekomu pripraviť miešaný nápoj. Tento moment rozdeľuje mužov od chlapcov. Preplávajte svetom drinkov štýlovo a nenechajte sa zastrašiť. Tu je rýchly a ľahký návod, ako pripraviť štyri základné drinky, ktoré by mal zvládnuť každý gentleman. Ku každému sme navyše pridali drobný twist, ktorý z vás spraví v očiach obecenstva profi barmana.
Bloody Mary
Bloody Mary, mnohými považovaná za kráľovnú nedeľných rán, je podľa nás ideálnym drinkom na večerné popíjanie, počas ktoréhokoľvek ročného obdobia. Pripravená správne vás prenesie do nového sveta dosiaľ nepoznaných chutí, pripravená zle krvavá dáma naveky stratí vašu dôveru.
Kvalitné ingrediencie sú kľúčom k úspechu, a keďže paradajkový džús je základ, na ktorom staviate chute celého drinku, použite najlepší džús, aký nájdete. Taktiež sa nesnažte ušetriť na vodke. Aj napriek tomu, že ide do miešaného nápoja, nekvalitnú vodku budete v Bloody Mary cítiť, a práve vďaka nej ju aj nenávidieť.
Potrebujete:
300 ml paradajkového džúsu
5 cl vodky
citrónová soľ
2,5 cl citrónovej šťavy
tabasco
worcester
1 mesiačik limetky
1 stopka rapikatého zeleru
Servírujte v: prázdnej konzerve od paradajok
Nalejte paradajkový džús spolu s vodkou a citrónovou šťavou do konzervy s ľadom a pridajte pár kvapiek worcestrovej omáčky, tabasca, citrónovej soli a korenia a dlhou lyžicou premiešajte. Ich pomery sú len a len na vás, treba ochutnávať, až kým nedosiahnete chuť, ktorá bude tá vaša. Ozdobte limetkou, stopkou zeleru, vločkami hrubozrnnej soli a čerstvo namletým korením.
Gin & Tonic
Počkať, čo?! Gin & Tonic? Predsa každý vie, ako pripraviť Gin & Tonic, tak prečo je to tu? Je pravda, že G&T s nakrivo odrezaným plátkom citrónu nájdete v každom plážovom bare na svete, no my sme pre vás strávili dlhé hodiny zdokonaľovaním tejto nestarnúcej klasiky. Neustále sme ochutnávali a ochutnávali, až kým sme neprišli na správnu rovnicu. Keď ochutnáte, už si ho nikdy inak ani nedáte.
Potrebujete:
5 cl Beefeater Ginu
200 ml toniku
1 plátok citrónu
1 plátok limetky
1 bobkový list
4 – 5 sušených borievok
Servírujte v: širokom oválnom pohári
Vytvorte si “vežu” z plátkov citrónu, limetky, bobkového listu a sušených borievok. Umiestnite ju do pohára na kocky ľadu a následne zalejte ginom a tonikom. Opatrne lyžičkou premiešajte.
Whisky Sour
Whisky Sour je síce najzložitejší drink na prípravu z nášho zoznamu, trochu viac úsilia vám však vyhrá maximálny počet bodov pri ukazovaní vašich baristických schopností. Navyše, skvelá kombinácia kyslosti citrónu so sladkosťou sirupu je návyková. Pridajte do neho dymovú whisky ako Bowmore, ktorá ho transformuje na magický lektvar.
Potrebujete:
5 cl Bowmore Black Rock
2,5 cl citrónovej šťavy
2,5 cl javorového alebo cukrového sirupu
bielko z 1/2 vajíčka
Angostura Bitters – horký bylinný alkoholový extrakt, ktorý zakúpite v predajniach s alkoholom
Servírujte v: pohári Champagne coupe
Tento nápoj musíte divoko premiešať, ak však nemáte koktailový šejker nezúfajte. Môžete použiť akýkoľvek pohár, ktorý sa dá pevne uzavrieť. Dajte do neho dostatočné množstvo ľadu, keďže nízka teplota je nevyhnutná pri príprave vaječných bielkov. Ak nemáte po ruke javorový sirup, jednoducho zmiešajte cukor s vodou v pomere 1:1 a nechajte rozpustiť v hrnci nad miernym plameňom. Môžete si ho pripraviť vopred, vydrží vám v chladničke aj mesiac.
Vložte do šejkra veľa ľadu, pridajte whisky, sirup a citrónovú šťavu. Potom pridajte asi polovicu bielka z jedného vajíčka. Ak niektorým z vás vadia surové vajíčka, nemáme dobré správy. Tento drink ich skutočne potrebuje, verte nám. Zavrite šejker a začnite ním silno triasť, až kým vám nezačnú odmŕzať ruky. Vaječné bielko sa magicky napení a ostane po prevrátení do pohára plávať na povrchu. Servírujte bez ľadu vo vychladenom pohári, a ozdobte pár kvapkami Angostura bitters.
Vesper Martini
„Suché martini,” povedal (Bond). „Do vysokého pohára na šampanské.”
„Oui, monsieur.”
“Moment. Tri diely Ginu, jeden vodky, pol dielu Nina Lillet. Dobre to premiešajte, kým to bude ľadové, a potom pridajte veľký silný plátok citrónu. Rozumeli ste?”
“Iste, monsieur.” Barman vyzeral potešene.
Riadky z úplne prvého románu Iana Fleminga o Jamesovi Bondovi vám dávajú priamy návod na originálny, skutočný Bondov drink. Ak chcete zapôsobiť, pripravte vašej spoločnosti Vesper, drink pomenovaný po prvej Bond girl. Akurát sa uistite, že si dajú len jeden, keďže prakticky ide o jeden a pol deci tvrdého alkoholu.
Potrebujete:
7,5 cl Double Cross vodky
5 cl Beefeater Gin
2,5cl Lillet – francúzsky Vermuth, bežne sa dá zohnať v predajniach s alkoholom
citrónová kôra
Servírujte v: pohári na Martini
Do šejkra vložte ľad, na ktorý nalejete vodku, gin a Lillet. Pretrepte, kým nie je šejker ľadovo studený. Aj keď experti nad pretrepávaním ginu a vodky ohŕňajú nos, James Bond sa predsa nemôže mýliť! Na záver nezabudnite do drinku vhodiť kúsok citrónovej kôry.
Foto: Pavol Zachar www.zacharphoto.com