Prosecco. Elixír s čarovnou schopnosťou preniesť vás späť v čase do šesťdesiatych rokov minulého storočia. Keď držíte v ruke pohár a sledujete, ako v zlatistom nápoji hypnoticky utekajú čiastočky CO2 rýchlosťou svetla smerom nahor, je ťažké nenechať sa vtiahnuť do scény ako vytrhnutej z Felliniho filmov. Aj napriek mnohým spoločným vlastnostiam so šampanským je celkom iné. Je esenciou Talianska. Nonšalantné, užívajuce si života, nesie v sebe práve to typické “La Dolce Vita”.
A ktoré prosecco môže byť lepšie ako to prvé, to najstaršie? Znalec vína, pán Vladimír Syč Milý nám prerozprával príbeh Carpenè Malvolti, história, ktorá dala proseccu svoje meno:
“Hoci by sa mohlo zdať, že spojenie dokonale ušitého obleku a kvalitného, perfektne vychladeného prosecca by nemal byť problém, ako vždy, zdanie klame… Oblek v akejkoľvek forme spájame s maximálnou dávkou serióznosti a dokonalosti, kým predstava o proseccu je o jeho hravosti a jednoduchosti. Tak, ako protokol predpisuje dress code na tú ktorú príležitosť, tak protokol povoľuje pitie nápojov. A šumivé vína sú jediné, ktoré sú povolené piť kdekoľvek, či ste na svadbe, recepcii na ambasáde alebo na večeri v hoteli, a kedykoľvek, či ráno, na obed alebo večer.“ Začína svoje rozprávanie pán Syč Milý.
“Oblasť Prosecco sa nachádza v severo-východnom Taliansku iba päťdesiat kilometrov od Benátok v provincii Treviso. Je rovnako vzdialená od Dolomitov ako od Jadranského mora. Tvorí ju asi 20 000 hektárov vinohradov s nadmorskou výškou do 500 metrov. Na rozdiel od minulosti, kedy prosecco bolo sladkým, síce perlivým, no pomerne nepitným vínom, sa dnes stalo moderným šumivým vínom so všetkými atribútmi. Jemné a perzistentné perlenie, komplexnosť vôní a chutí sa stali samozrejmosťou. Podľa zákona môže označenie prosecco niesť len to šumivé víno, ktoré je vyrobené podľa všetkých pravidiel a zákonov oblasti Prosecco, a najmä obsahuje minimálne 85 % odrody Glera.“
“Prosecco sa pije, podobne ako champagne, dobre vychladené. Správna teplota je veľmi dôležitá, ideálna je 6-8 stupňov Celzia, aby prosecco mohlo odovzdať všetky svoje informácie, najmä ovocnosť a spôsob, akým sú vybalansované cukor s aciditou. Kvôli ovocnosti bol vyvinutý aj špeciálny kalich na prosecco, ktorý skôr pripomína kalich na biele víno.“
Práve existencia, význam ako aj moderné poňatie prosecca je najviac spájaná s menom prof. Antonia Carpenè, ktorý v roku 1868 spolu so svojím priateľom Angelom Malvolti založili firmu Carpenè Malvolti.
“Pán Carpenè vydal počas svojho života množstvo na svoju dobu neprekonateľných publikácií o víne a jeho syn Antonio Carpenè Jr. sa dodnes považuje za ambasádora oblasti Prosseco. Miloval svoju krajinu a národ. Bol neuveriteľným patriotom, ktorý podporoval v roku 1866 spolu s Giuseppe Garibaldim zjednotenie Talianska. Za svoje poslanie však považoval aj rozvoj vinárstva, a preto o rok neskôr založil prvý enologický inštitút v Taliansku Scuola Enologica v Conegliano, ktorého úlohou je dodnes zvyšovať úroveň produkcie hrozna a zdokonaľovať výrobu vína. Práve vďaka nemu táto škola patrí k jedným z najprestížnejších vzdelávacích enologických inštitútov na svete.“
“Už päť generácií je Carpenè Malvolti, ktorú tento vedecky založený patriot založil, považovaná za synonymum najvyššej kvality talianských šumivých vín. Ako prví na výrobu šumivého vína použili moderné technologické postupy namiesto rustikálnych a jednoduchých metód. Čas ukázal, že tieto postupy sú ideálne pre odrody z oblasti Prosecco, pretože dokážu zachovať ich svieži ovocný charakter. Navyše, ako úplne prvá firma v histórii použila v roku 1924 na svojej etikete názov Prosecco,“ spomína na záver pán Syč Milý.
Prosecco Amabile dei Colli di Conegliano
Slávna etiketa niesla názov „Prosecco Amabile dei Colli di Conegliano“. Vo voľnom preklade prívetivé, ľúbivé, doslova niečo, čo má každý rád. Dokonalá definícia prosecca Carpenè Malvolti.
U nás v Alain Delon milujeme príbehy, ktoré nevytvárajú, ale dopĺňajú význam. Príbehy, ktoré vám pomôžu pochopiť, prečo je vec taká skvelá. A pán Syč Milý nám rozprávaním príbehu Carpenè Malvolti umožnil presne to. Pochopiť, prečo je ich prosecco také výnimočné. A zrazu svet opäť dáva zmysel. “La Dolce vita!”
Prosecco Carpenè Malvolti si môžete kúpiť na www.onemore.sk.