Gastronómia

Ako jesť zdravšie a cítiť sa lepšie

Ako správne jesť - titulka

Čas sú peniaze. Každý deň utekáme do práce a stresujeme sa, iba aby sme sa vyšplhali stále vyššie a vyššie v korporátnom rebríčku. A medzičasom zabúdame na to najpotrebnejšie. Na palivo, ktoré nás poháňa. Ako auto jazdí zle na nekvalitnom benzíne, aj naše telá nefungujú tak, ako majú, keď sa im nedostáva dobrej stravy. Ľahšie však povedať, ako spraviť… Mnohí z nás nie sú typy, ktoré radi trávia polovicu života v kuchyni. Ako však jesť správne, keď nemáme čas?
Tu je zopár neoceniteľných tipov, ako jesť lepšie a cítiť sa lepšie. Všetko odobrené výživovou poradkyňou Petrou Kopeckou. A všetko zadarmo! No nie sme my úžasní?

Jesť to správne jedlo a netráviť život v kuchyni je zmes plánovania a výskumu. Zdravá strava nemusí byť nudná, práve naopak! Kombinovanie zdravých ingrediencií vám dáva možnosť skúmať nové a exotické chute, ktoré vás s určitosťou nadchnú. Aj keď sa to spočiatku môže zdať otravné, skvelé jedlá budete vytvárať skôr, než vás to stihne naštvať. A dokonca sa začnete na prípravu jedla aj tešiť, to vám garantujeme.

Nakupuje opatrne

Vyhladovaný bežíte po práci do najbližšieho supermarketu, hádžete do košíka všetko, čo vám príde do cesty. Pripomína vám to niečo? Skúste si naplánovať váš nákup vopred a spravte si krátky zoznam, čo si chcete nakúpiť, skôr než dorazíte do obchodu. Takto neskončíte s tonou potravín, ktoré nielenže nepotrebujete, ale sú pre vás aj zlé. Ak máte trochu času, dajte si dokopy tri recepty, ktoré chcete najbližšie dni pripraviť a kúpte veci len na ne.

Naplňte si špajzu

Aj keď viete plánovať dobre, možno príde deň, keď dorazíte domov a nájdete v chladničke hlbokú prázdnotu. Pre tieto prípady si „naškrečkujte“ špajzu plnú zdravých snackov, ktoré vám pomôžu poraziť nutkanie vrhnúť sa do obľúbenej pizzerie. Oriešky alebo proteínové tyčinky vydržia večnosť a pomôžu vám dokonca aj s malým pojedaním v práci. Takže, hor sa na nákupy zimných zásob!

Vaša ranná rutina už večer

Rána môžu spôsobovať hrozné utrpenie. Ponáhľate sa a nemáte čas si pomaly ani umyť zuby, nieto ešte pripravovať raňajky. Prečo si nepripraviť raňajky o večer – dva skôr? Predsa ani oblečenie si neperiete v ten istý deň, ako si ho dávate na seba. Je veľa skvelých receptov, ktoré si môžete pripraviť vopred, a tu je jeden, aby sme vás naštartovali:

Ovsená kaša - Alain Delon

Prvá ovsená kaša, ktorá vám zachutí

Ingrediencie pre 6 osôb, alebo na troje raňajky pre dvoch:

200 g ovsených vločiek
500 ml nesladeného mandľového mlieka
1 jablko
1 banán
4 lyžičky bieleho jogurtu
1 lyžička chia semienok
Hrsť miešaných orechov
Hrsť sušeného ovocia
Med (nepovinné)
Zopár čerstvých malín (ak sú v sezóne)

Nahrubo nastrúhajte jablko a dajte ho do misky. Pridajte sušené ovocie, ovsené vločky, mandľové mlieko a dobre zamiešajte. Zakryte fóliou a nechajte v chladničke cez noc.

Ráno, keď sa ponáhľate a nemáte čas, zmes vyberte z chladničky a naložte si, koľko potrebujete. Nakrájajte banán, prelejte jogurtom, posypte chia semienkami a malinami. Ozdobte medom a voilà.

Spravte si rande na večer

Ako sme už povedali, plánujte vopred. Namiesto trávenia času na Facebooku, keď máte pracovať, nájdite si pár minút a vygooglite vec, ktorú by ste si chceli večer dať. Ak máte chuť na mäso, zvoľte ľahké a delikátne morčacie, prípadne filet z ryby. Vyhľadajte si exotický recept a zrazu sa vám pred očami vytvorí tematický večer v talianskom, ázijskom, alebo akomkoľvek inom štýle. Je to len na vás. A môžete k tomu pridať aj trochu vína, my to nikomu nepovieme!
Potrebujete inšpiráciu? Tu je:

Šalát z morčacích pŕs - Alain Delon

L.A. style šalát z morčacích pŕs

Ingrediencie pre 2 osoby:

1 lyžička kajenskej papriky
1 lyžica červenej papriky
1 lyžica bieleho korenia
1 lyžička sušeného oregana
300 g morčacích pŕs
2 čerstvé avokáda
4 lyžičky bieleho jogurtu
2 limetky
1 chilli paprička
2 kukuričné tortilly nakrájané na 1cm pásiky
1 rímsky šalát
1 šalát little gem
1 červený grep

Predhrejte si trúbu na 180 stupňov. Vezmite grilovaciu panvicu a umiestnite ju na platňu nad vysoký plameň. Zmiešajte kajenskú papriku, červenú papriku, biele korenie, trochu soli a kokosový olej. Touto zmesou potrite morčacie prsia. Následne ich dajte na panvicu, znížte teplo na polovicu a grilujte 20 – 25 minút, s obrátením v polovici. Medzičasom si pripravte dressing a šalát. V mixéri rozmixujte 1 avokádo, jogurt, šťavu z limetiek a chilli papričku. Osoľte, okoreňte a pridajte trochu vody, ak je dressing potrebné trochu zriediť. Rozprestrite tortillové pásiky na pekáč a rozpečte ich v trúbe zopár minút, kým sú zlatisté a voňavé. Keď je morka hotová, nechajte mäso 3 minúty odpočinúť, a potom ho nakrájajte na tenké plátky. Na záver si nakrájajte šalát, zmiešajte všetky ingrediencie dohromady vo veľkej mise, ozdobte druhým avokádom nakrájaným na mesiačiky.

Ak by ste sa radi dozvedeli viac o zdravom stravovaní, neváhajte sa obrítiť na Petru Kopeckú www.komplexna-vyziva.sk

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest