Gastronómia

Varte ako profesionál

Japonské nože

Alain Delon Žurnál sa pravidelne snaží prinášať kulinárske špeciality priamo do vašej kuchyne. Napokon, zvládnuté umenie varenia je vlastnosť, ktorú by mal mať každý moderný gentleman vo svojom arzenáli. Aby muž zapôsobil na dámu, musí byť schopný kedykoľvek a kdekoľvek pripraviť dobrú večeru, o tom žiadna.

Tak ako maliar si starostlivo vyberá štetce, ktorými vytvára svoje diela, aj kulinársky umelec musí staviť na to správne náčinie. A zatiaľ čo mnohí z nás investujú značnú časť tvrdo zarobených peňazí do hrncov, panvíc a robotov, zabúdame na základné náradie, bez ktorého by sme sa v kuchyni nepohli ani krok.

Ak beriete čas strávený v kuchyni čo len trochu vážne, za žiadnych okolností v nej nesmie chýbať ostrý nôž. Pri pohľade do mnohých domácností však z príborníka často nenápadne vykúka lacná plastová hračka zo supermarketu, ktorej posledné brúsenie si pamätá ešte časy dávno minulé, ak vôbec. Kvalitný nôž sa však stáva nielen skvelou investíciou, ale najmä spoločníkom, ktorý vás bude sprevádzať varením do konca života. Stačí, ak ho obdaríte trochou lásky a opatery.

Japonské nože a Hodvábne šatky Alain Delon

Pátranie po nožoch, ktoré hviezdni Michelinovi kuchári nielen používajú, ale aj nosia so sebou po celom svete vám prinesie obrovský nárast míľ na vašej frequent flyer karte. Dostane vás až do ďalekého Japonsko, kraja samurajov a ich dokonalých mečov, z ktorých dnešné nože vychádzajú.

Japonskí majstri vytvárajú umenie zo surového kovu už stáročia. Rodinné firmy posúvajú receptúry o výrobe tých najlepších nožov z jednej generácie na druhú, mnohé z nich už skoro sedemsto rokov. Je to veľmi náročné remeslo, ručná práca v horúcom, hlučnom a často tmavom priestore… Len kvôli dosiahnutiu jedného jediného cieľa, dokonalého noža. Remeslo, ktoré ako mnohé iné postupne vymiera.

Varte ako profesionál

Japonská kuchyňa si pri príprave jedál vyžaduje precíznosť skalpelu. Práve preto používajú majstri len tie najlepšie suroviny, pevnú oceľ s vysokým obsahom uhlíka, aby vytvorili nástroj, ktorý dá šéfkuchárovi ostrosť ako žiaden iný nôž na svete. Ale ani najkvalitnejší kov nie je zárukou perfektného noža, presný recept na výrobu je najväčším tajomstvom každého majstra.

Motto funkcionalizmu – forma nasleduje funkciu – je pravdivejšie ako ktorékoľvek iné, keď prídu na pretras japonské nože. Skladanie niekoľkých vrstiev kovu na seba (niekedy sa v noži nachádza šesťdesiat a viac vrstiev) pomáha vytvoriť nielen super precízny, ale aj krásny nástroj. Vrcholom kováčskej práce sú damascénske čepele s nádhernými obrazcami na ploche noža, ktoré vznikajú prekladaním tvrdších a mäkších ocelí. Všetko zakončené úžasnými drevenými rukoväťami, vyrezanými z drevín od výmyslu sveta, aby vznikol nôž, nielen vysoko funkčný, ale aj esteticky dokonalý.

Japonský nôž je investícia, ktorú presne ako švajčiarske hodinky môže raz rodič odovzdať svojmu potomkovi. Vlastniť kus umenia, kus remeselnej práce a dizajnu, ktorú môžete používať každý deň znovu a znovu je skutočne neobyčajné. Vždy keď vezmete japonský nôž do ruky, zlepšujú sa nielen vaše kulinárske zručnosti, ale aj nálada.

Na to, aby ste posunuli level vášho varenia do nových výšok, zďaleka nepotrebujete arzenál ako vrhači nožov. Tu sú tri, ktoré spravia (skoro) všetku prácu za vás.

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest