Fenomén minipivovarov zaplavuje naše končiny poslednú dobu rýchlosťou svetla a stále na viac a viac miestach môžeme nájsť zaujímavé pivá, či už v pivotékach alebo podnikoch. Malé pivovary rastú, kam oko dohliadne a svetom zbehlí pivári konečne nájdu v regáloch svoje obľúbené zahraničné pivá.
Holt, slovenskému fanúšikovi piva svitá na skvelé časy.
Slovo lokálny sa dnes používa v mnohých kontextoch, či vo svete piva, jedla alebo módy. Jeden mikropivovar však zobral definíciu tohto slova skutočne doslovne. Vitajte v pivovare Shenk.
Ísť sa pozrieť do zákulisia výroby piva je ponuka, ktorá sa neodmieta, a preto keď nám Shenk ochotne otvoril svoje brány, neváhali sme ani minútu. Dať si pivo priamo z tanku, v ktorom zreje čerstvé pivo, to je predsa sen každého pivára.
Pri vchode do Starej Tržnice nás víta hlavný sládek Matej. Mladý chalan, z ktorého od prvého momentu srší nadšenie pre varenie piva. Matej nás sprevádza procesom celej výroby, rozpráva nám nielen o technológii, ale aj o pivovare samotnom.
„Slad kupujeme rôzne, najmä však zo Slovenska. Napríklad v Trnave je veľká história sladovníctva. Sme mladý pivovar a ešte stále skúšame nové veci, aj so sladom. Sme však zástancami toho lokálneho, na čo dovážať niečo cez pol sveta, keď dobré a kvalitné máme priamo tu.”
Receptúru si podľa jeho slov Matej vymýšľa väčšinou sám. V ponuke majú štandardne svoj ležiak Bohumil a čierne pivo Uršuľa, plus dve sezónne. Aj tie sa však snažia opakovať a neexperimentovať príliš, aby si ľudia, ktorí si na ich pivo zvykli, pravidelne v podniku našli svoju konštantnú klasiku.
Mnohí pivo z pivovaru Shenk poznáte, a možno o tom ani neviete. Je totiž dvorným pivom v bratislavských legendách ako Urban House či KC Dunaj.
„Je to rodinný podnik od základov. S myšlienkou prišli mama a otec a spolu s bratom sme sa do toho pustili. Brat sa stará o manažment podniku a ja o prevádzku pivovaru. Pivovar sme stavali v podstate sami s pár majstrami. Od začiatku nám pomáhal kamarát Juraj, ktorý teraz v pivovare pracuje. Sme tu na všetko dvaja, občas príde na pomoc otec s údržbou a donesie slad, umýva KEGy. ”
Pivovar mal pôvodne sídliť práve útrobách OD Dunaj, na poslednú chvíľu boli však majitelia nútení celý projekt presťahovať do podzemia Starej Tržnice.
„Je to zábava, avšak aj veľká drina. S pivom je to totiž tak trochu ako so zvieratami, človek si nemôže povedať, teraz idem na dovolenku, pivo počká. Je to neustály kolobeh, ktorý sa nedá zastaviť.”
Ako sa však z človeka stane sládok?
„Na Slovensku v súčasnosti nie je škola pre sládkov, a bol u nás preto vymyslený “rýchlokurz geniality”. Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska vypracovala kurz, počas ktorého sa naučíte základy. Je to viac-menej natlačený jeden semester z vysokej školy o sladovníctve a pivovarníctve do piatich týždňov, plus prax v pivovare. Potom je to už len na vašej chuti zdokonaľovať sa.”
Filozofia pivovaru v centre
Pri predstave pivovaru sa mnohým v mysli premietne pohľad na vysoké komíny v industriálnej časti mesta. Pivovar Shenk však nemôže byť od nej ďalej; suterén bratislavskej Starej Tržnice len ťažko nazvať inak ako najcentrálnejšou polohou v hlavnom meste. Práve to robí Shenk tým pravým orechovým. Skrátka, lokálnym pivom pre bratislavské podniky v centre mesta. Ako vraví hlavný sládek Matej: „Od počiatku bola filozofia pivovaru byť v centre mesta. Pivovar Shenk je v centre, aby obslúžil okolie. Pivo nosíme zatiaľ všade rudlou a v prenosných tankoch.”
„Chceli by sme z časti nahradiť v prevádzkach konvenčné pivo. Radi by sme ponúkli v podnikoch v centre mesta alternatívu k mainstreamovým pivám. Aby si ľudia mohli dať vo svojej krčme niečo iné, zaujímavé. Uvidíme ako budeme stíhať potom, čo otvoríme svoj výčap v Klube Dole. Na pivo je totiž treba mať čas, aby sa nemuselo ponáhľať. Musí mať čas zrieť. Varíme preto skoro každý týždeň.”
Na záver nás Matej berie o ulicu ďalej pod už spomínaný Dunaj, kde nad Klubom Dole vznikol denný priestor. Práve sem umiestili štyri 500 litrové tanky identické z tými v pivovare, aby si každý mohol užiť zážitok piť pivo priamo z výrobného tanku.
„Výčap bude otvorený čoskoro, už riešime iba zopár technických záležitostí a budeme pripravení na plnú prevádzku. Aplikujeme do Bratislavy princíp amerických pivovarov. Taký Tap room, alebo teda výčap pár metrov od samotného pivovaru. V našom prípade sme presťahovali kúsok pivovaru medzi ľudí,” dopĺňa Matej.
A my sa už skutočne nemôžeme dočkať. Pocit piť pivo Shenk priamo z tanku je zážitok. Každý pivár aj nepivár nám to po vyskúšaní určite potvrdí.