Alain Delon Žurnál sa pravidelne snaží prinášať kulinárske špeciality priamo do vašej kuchyne. Napokon, zvládnuté umenie varenia je vlastnosť, ktorú by mal mať každý moderný gentleman vo svojom arzenáli. Aby muž zapôsobil na dámu, musí byť schopný kedykoľvek a kdekoľvek pripraviť dobrú večeru, o tom žiadna.
Tak ako maliar si starostlivo vyberá štetce, ktorými vytvára svoje diela, aj kulinársky umelec musí staviť na to správne náčinie. A zatiaľ čo mnohí z nás investujú značnú časť tvrdo zarobených peňazí do hrncov, panvíc a robotov, zabúdame na základné náradie, bez ktorého by sme sa v kuchyni nepohli ani krok.
Ak beriete čas strávený v kuchyni čo len trochu vážne, za žiadnych okolností v nej nesmie chýbať ostrý nôž. Pri pohľade do mnohých domácností však z príborníka často nenápadne vykúka lacná plastová hračka zo supermarketu, ktorej posledné brúsenie si pamätá ešte časy dávno minulé, ak vôbec. Kvalitný nôž sa však stáva nielen skvelou investíciou, ale najmä spoločníkom, ktorý vás bude sprevádzať varením do konca života. Stačí, ak ho obdaríte trochou lásky a opatery.
Pátranie po nožoch, ktoré hviezdni Michelinovi kuchári nielen používajú, ale aj nosia so sebou po celom svete vám prinesie obrovský nárast míľ na vašej frequent flyer karte. Dostane vás až do ďalekého Japonsko, kraja samurajov a ich dokonalých mečov, z ktorých dnešné nože vychádzajú.
Japonskí majstri vytvárajú umenie zo surového kovu už stáročia. Rodinné firmy posúvajú receptúry o výrobe tých najlepších nožov z jednej generácie na druhú, mnohé z nich už skoro sedemsto rokov. Je to veľmi náročné remeslo, ručná práca v horúcom, hlučnom a často tmavom priestore… Len kvôli dosiahnutiu jedného jediného cieľa, dokonalého noža. Remeslo, ktoré ako mnohé iné postupne vymiera.
Japonská kuchyňa si pri príprave jedál vyžaduje precíznosť skalpelu. Práve preto používajú majstri len tie najlepšie suroviny, pevnú oceľ s vysokým obsahom uhlíka, aby vytvorili nástroj, ktorý dá šéfkuchárovi ostrosť ako žiaden iný nôž na svete. Ale ani najkvalitnejší kov nie je zárukou perfektného noža, presný recept na výrobu je najväčším tajomstvom každého majstra.
Motto funkcionalizmu – forma nasleduje funkciu – je pravdivejšie ako ktorékoľvek iné, keď prídu na pretras japonské nože. Skladanie niekoľkých vrstiev kovu na seba (niekedy sa v noži nachádza šesťdesiat a viac vrstiev) pomáha vytvoriť nielen super precízny, ale aj krásny nástroj. Vrcholom kováčskej práce sú damascénske čepele s nádhernými obrazcami na ploche noža, ktoré vznikajú prekladaním tvrdších a mäkších ocelí. Všetko zakončené úžasnými drevenými rukoväťami, vyrezanými z drevín od výmyslu sveta, aby vznikol nôž, nielen vysoko funkčný, ale aj esteticky dokonalý.
Japonský nôž je investícia, ktorú presne ako švajčiarske hodinky môže raz rodič odovzdať svojmu potomkovi. Vlastniť kus umenia, kus remeselnej práce a dizajnu, ktorú môžete používať každý deň znovu a znovu je skutočne neobyčajné. Vždy keď vezmete japonský nôž do ruky, zlepšujú sa nielen vaše kulinárske zručnosti, ale aj nálada.
Na to, aby ste posunuli level vášho varenia do nových výšok, zďaleka nepotrebujete arzenál ako vrhači nožov. Tu sú tri, ktoré spravia (skoro) všetku prácu za vás.
Nôž orientálneho šéfkuchára – Santoku
Ak by ste mali vlastniť len jeden jediný nôž, je to práve Santoku. Veľkosťou ideálny na krájanie, mäsa, zeleniny, rýb… Vlastne skoro čohokoľvek. Navyše, vďaka špicatému ostrému koncu vám pomôže jemne opracovávať kusy mäsa či zeleniny.
Zeleninový nôž – NAKIRI
Nakiri nôž je fantastickým pomocníkom na rýchle krájanie veľkého množstva zeleniny. Jeho široká čepeľ zabezpečuje dobrú kontrolu nad rezom a zároveň slúži ako naberačka na už nakrájanú zeleninu. Jeho verzia s jednostranným brusom sa nazýva Usuba. S týmto nožom dokážete nakrájať extra tenké plátky, také potrebné pre estetické stvárnenie pokrmu.
Šúpací nožík
Koľkokrát ste sa snažili silou mocou ošúpať cesnak, len aby to skončilo hnevom a lepkavými rukami. Šúpací nožík vám pomôže s drobnou prípravou, ktorú vďaka jeho malým rozmerom zvládnete bez akýchkoľvek ťažkostí. Aj napriek jeho na prvý pohľad malej dôležitosti, patrí v našej kuchyni k najpoužívanejším.
Ak to s varením myslíte naozaj vážne, tieto dva nožíky sa stanú ozdobou vašej kuchyne.
Vykosťovací nôž
S vykosťovacím nožom sa vám už nikdy nestane, že by ste na kosti nechali čo len kúsok mäsa. Jemná špička zabezpečuje maximálnu precíznosť, zatiaľ čo jemný výbežok pred rukoväťou sa stará o bezpečnosť a zaručuje, že sa pri rezaní pri kostiach neporaníte.
Nôž sushi majstrov – Yanagiba
Dlhý, ostrý nôž, zabezpečujúci maximálnu precíznosť pri rezaní. Kusy ryby, ktoré s ním krájate budú lesklé, tenké a konzistentné. Ak máte radi sushi, a doteraz sa vám doma nedarilo krájať dostatočné jemné plátky na sashimi, Yanagiba je riešenie.
Všetky nože si môžete zakúpiť na www.japonskenoze.sk