Umenie jedla

3 rýchle a chutné recepty na cestoviny

Cestoviny

Moderný muž to v dnešnej dobe nemá ani zďaleka také jednoduché ako jeho predkovia. Musí vedieť čo to o kultúre, mal by byť sčítaný, rozhľadený a mať vlastný názor. Zároveň by mal okrem vnútorného rozpoloženia dbať o svoj zovňajšok. K tomu všetkému sa očakáva, že bude vedieť chytiť do ruky aj skrutkovač aj varechu. Skrátka, musí byť elegantný a praktický zároveň, čo povedzme si, je údel nie práve najjednoduchší.

V Alain Delon Žurnále sa vám snažíme servírovať tipy a rady z každého rožku, aby sme sa spolu dokázali zdokonaľovať v rôznych oblastiach, varenie nevynímajúc. Mnohí z nás majú však, žiaľ, problém nielen niečo uvariť, ale dokonca rozoznať soľ od cukru. Aká to škoda!
Snaha uvariť dobrú večeru vám totiž nepomôže len v osobnom rozvoji, ale najmä vám dá doma toľko plusových bodov ako máločo iné. Preto, páni, či ste v kuchyni absolútnym nováčikom alebo sa vám jednoducho dnes večer nechce, tieto recepty sú pre vás. Tu sú tri recepty na cestoviny, ktoré zvládne úplne každý!

Spaghetti Aglio Olio

Agli Olio

Potrebujete:
• 150 g špagiet na osobu
• 4 strúčiky cesnaku na osobu
• 2 lyžice olivového oleja na osobu
• parmezán na ozdobenie

Aglio Olio

Ako na to:

Štyri, áno štyri ingrediencie sú všetko, čo potrebujete na túto fantastickú klasiku. Najskôr si nakrájajte cesnak na drobné kolieska. Vodu na špagety nechajte zovrieť a poriadne ju osoľte. Pre všetkých zdravím posadnutých – ak vodu neosolíte, špagety budú chutiť ako mokrý papier. Je to preto povinná jazda.

Špagety hoďte do vriacej vody a nastavte si časovač. Keď bude čas ich varenia v polovici, zohrejte na strednom plameni na panvici olivový olej a pridajte cesnak. Musí sa trochu sfarbiť, ale nie zhnednúť, inak bude horký. Preto, ak všetko ide príliš rýchlo, radšej panvicu stiahnite z ohňa.
Odoberte do hrnčeka trochu vody z cestovín a špagety zlejte. Hotové sú, keď sú pevné, ale nie tvrdé. Pridajte ich do panvice s cesnakom, premiešajte a pridajte trochu vody z cestovín. Ak to zrazu pláva v mori vody, nechajte to minútu na pokoji, voda sa vyparí.
Ozdobte trochou parmezánu a hotovo.

TIP NAD ZLATO 1

Keď varíte cestoviny, držte sa jedného vzorca 1 000:100:10 – 1000 ml vody:100g cestovín:10g soli – upravte presne podľa váhy cestovín, ktoré varíte a nemôžete nič pokaziť.

Tagliatelle Cacio e Pepe

Cacio e Pepe

Potrebujete:
• 150 g tagliatelle na osobu (alebo iné dlhé cestoviny)
• 1 lyžica masla na osobu
• 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
• 2 lyžice čerstvo mletého syru parmezán na osobu
• 1 lyžica čerstvo mletého syru pecorino na osobu (nie je povinné, ak nemáte, pridajte parmezán)

Cacio e Pepe

Ako na to:

Ak ste si mysleli, že Aglio Olio sú jednoduché, ešte ste sa nestretli s ich menej známym súrodencom. Cacio e Pepe, sú presne to, čo sľubujú v názve – syr a korenie.

Dajte cestoviny do vody tak, ako v prípade Aglio Olio. Na panvici si v polovici ich varenia rozpustite maslo, na ktoré pridajte čierne korenie. Maslo nechajte trochu zhnednúť, asi minútu za stáleho miešania, ale pozor, fakt len trochu. Keď sú cestoviny hotové, opäť si odložte pol šálky vody, v ktorej sa varili. Pridajte cestoviny do panvice s maslom, pridajte vodu, syr a premiešajte. Keď začnú mať cestoviny peknú konzistenciu, môžete podávať. So simple.

TIP NAD ZLATO 2

Tesne pred scedením cestovín si odlejte do hrnčeka trochu vody, v ktorej sa cestoviny varili. Tú následne pridáte do panvice s omáčkou. Toto je ten rozdiel, prečo doteraz žiadne vaše cestoviny nechutili doma tak, ako v talianskej trattorii.

Penne tomato e pancetta

Pomodoro

Potrebujete:
• 150 g penne na osobu
• 100 ml nakrájaných konzervovaných paradajok
• 50 g slaniny na osobu
• 1/2 strúčiku cesnaku na osobu
• 1 lyžička cukru
• soľ, korenie
• parmezán na ozdobenie

Pomodoro

Ako na to:

Tretí recept je snáď najtradičnejší zo všetkých, o to však lepší. Pripraviť túto omáčku je takmer také jednoduché ako vyklopiť kúpenú z fľaše.

Opäť dajte variť cestoviny ako v receptoch vyššie. Nakrájajte si slaninu na 1 cm veľké kocky, dajte ju na rozohriatu panvicu a pridajte mleté čierne korenie. To zvýrazní chuť slaniny. Keď sa z nej začne vytápať tuk, pridajte cesnak. Vo chvíli, keď má všetko peknú farbu, stiahnite panvicu z ohňa, aby sa trochu ochladila a pridajte do nej paradajky. Ak ich hodíte do rozžeravenej panvice, môžu vám zhorknúť, tak pozor na to. Vráťte na úplne mierny oheň, osoľte, okoreňte a pridajte cukor. Ten omáčku neosladí, ale vytiahne z paradajok ich kyslosť.
Keď máte cestoviny hotové, opäť si odložte trochu vody, pridajte ich do panvice, premiešajte a podlejte vodou. Ozdobte parmezánom a hotovo.

TIP NAD ZLATO 3

Vždy pridávajte cestoviny do omáčky, nikdy naopak. Vďaka tomu sa omáčka pekne uchytí na cesto a najmä nevyzerá, že ste na zlepené špagety vytlačili omáčku z tuby.

Páčil sa Vám článok?
Zdieľajte ho so svojimi známymi:
Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest